Krem orzechowy

Odkąd przybył do nas z Ameryki, nie traci na popularności. Można używać go w kuchni na wiele sposobów, dzięki czemu smak dań jest niebanalny a dieta bardziej urozmaicona. Co to takiego? Krem orzechowy.

Krem orzechowy – zastosowanie

Zastosowanie kremu orzechowego w kuchni ze względu na ciekawy smak oraz na bogactwo witamin i minerałów, jest bardzo szerokie. Krem orzechowy zawiera w sobie również wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko, dlatego jest nieodzownym elementem diety sportowców. Popularność zyskało również wśród wegan, wegetarian i osób stosujących dietę ketogeniczną. Krem orzechowy to wspaniały dodatek zarówno do śniadania, obiadu, podwieczorki, kolacji jak i deserów czy przekąsek. Jeśli chodzi o jego użycie ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Sprawia ono, że każda potrawa zyskuje oryginalny, niepowtarzalny smak.

Krem orzechowy na śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, powinno zatem dodać nam mnóstwo energii. Ważne przy tym aby było lekkie i nie powodowało, że chcemy jedynie leżeć i odpoczywać. Świetnym pomysłem będzie owsianka z kremem orzechowym. Można wzbogacić ją o ulubione dodatki, takie jak na przykład banan, rodzynki, żurawina, suszone owoce, nasiona chia. Dzięki takiemu posiłkowi dzień z pewnością minie miło i produktywnie.

Przekąski z kremem orzechowym

Przekąski są przydatne w diecie, pod warunkiem, iż są zdrowe. Krem orzechowy (https://www.bee.pl/9165-krem-orzechowy) będzie do nich dobrym dodatkiem. Możesz nim urozmaicić na przykład wafle orzechowe, dzięki czemu ich smak nie będzie nudny. Taki posiłek też można wzbogacić dodatkami, na przykład bananem. Głód odejdzie w niepamięć a my będziemy mieć poczucie, że spożyliśmy coś wartościowego.

Obiad z kremem orzechowym

Dla wielu osób może brzmieć to dziwnie, ale krem orzechowy można wykorzystać do przygotowania obiadu. Można dodać go do zupy orzechowej z mlekiem kokosowym. Będzie ona jednocześnie zdrowa, pyszna oraz lekkostrawna. Warto wspomnieć, iż krem orzechowy doskonale współgra z pikantnymi przyprawami. Dzięki temu świetnie nada się jako podstawa sosu do kurczaka.

Krem orzechowy to wartościowy produkt, który warto posiadać w swojej kuchni. Wybierając je należy kierować się jak zwykle etykietą ze składem. Najlepiej sięgać po czyste kremy orzechowe, czyli takie, które składają się wyłącznie z orzechów. Lepiej omijać produkty z dodatkiem konserwantów czy cukru. Mogą one mieć zgubny wpływ na nasze zdrowie. Dobrej jakości krem orzechowy jest źródłem:

  • magnezu
  • kwasu foliowego
  • potasu
  • witaminy A i E
  • witamin z grupy B.